Ajánlom ezt a NŐTUDAT cikket a Változtatni Akaró Nőknek!

Talán az egyik legsarkalatosabb és elsődleges probléma egy Eladó – Szolgáltató (legyen az coach, arcfestő vagy masszírozó) és a Vásárló között, hogy nem értenek egyet a PÉNZ-ben, vagyis a termék, szolgáltatás értékében. Általában nem szeretünk fizetni sem, meg elkérni az árát sem… Ha vásárlók vagyunk, drágállunk, ha eladók vagyunk, kevésnek ítéljük az árat.

De mit tehetünk annak érdekében, hogy elégedettebbek legyünk?

A legideálisabb állapot az lenne, ha mindenki jól járna, az eladó, szolgáltató megkérné az árát (de ez is több összetevős, mert mit diktál a piac, a konkurencia, a lehetőségek, stb.), a vevő, ügyfél pedig tisztában lenne az ár/érték aránnyal, nem várná el, hogy Ő ingyen jusson hozzá bármihez is.

Az élet, mondják, olyan, mint a játékautomata, ami pénzzel működik, ezért ingyen munka soha nincs, valaki mindig megfizeti az árát. A szolgáltatásnál pedig még bonyolultabb a helyzet, mert az, hogy mennyibe kerül és mennyit ér meg nekünk és másoknak az többnyire különbözik.

A Nőtudat témájához a személy önmenedzselése tartozik a legszorosabban, s annak egyik nélkülözhetetlen eleme, hogy meg tudjuk kérni az árát a munkánknak, termékünknek, szolgáltatásunknak.

Most egy kis szeletét mutatom meg, anno, hogyan és miért tudtam én, jó árat kérni?

Majd egy évtizedig, zsenge újrakezdőként, minden nyaram fesztiválról- fesztiválra járással telt, hennát és gyerekarcokat festettem. Saját magamat kellett menedzselnem, senki nem mondta meg, hogy kell ezt csinálni, és egyik suliban sem tanították, amelyikbe én jártam.

Nyomott persze a piac is, mások mennyit kértek, de már akkoriban ráéreztem, ha én MÁS vagyok, akkor kérhetek MÁS árat is, vagyis itt a más, az nem a legalacsonyabb ár…

Ez később másféle munkáknál is bejött.

Megosztom Veled, hátha Te is tudsz ebből profitálni, vonatkoztasd a saját munkaterületedre.

6 lépés, amivel megerősítheted magad, és meg tudod kérni az áradat!

  1. Vedd sorra a kiadásaidat, mire van ráhatásod, miből tudsz faragni vagy spórolni, mi az, ami elől nincs menekvés? Pl. az útiköltség az adott volt, mert gyalog mégsem mehettem városokba, falvakba… De a helypénz az mindig változó volt, legtöbbször nem pénzben fizettem.
  2. Kitaláltam, hogy nekem a „barterozás” a legjobb, mert akkor tutti nem adok ki pénzt. Legtöbbször a helypénzt „lefestettem”. Csak egy kis bátorság és a „miért ne?” gondolata kellett, hogy megbeszéljem a nagy Főnök-Szervezővel (akik ilyenkor, alkalomszerűen hatalmat kaptak, ennek megfelelően kiskirályként vezényeltek is… de ettől nem kell elájulni, otthon lehet, ők is kis nyuszik;), ha szeretné, megfestem őt és egész királyságát! Legtöbbször nyert ügyem volt, ha mégsem, akkor legalább elértem, hogy a végén fizessek… Ez az én „lelki-biztonságomnak jót tett! Vagyis a mérleg, nem mínusszal kezdtem. Érted, ugye?
  3. Nem felejtettem el „adományt” adni, mindig volt egy-két vendég, vagy olyan gyerek, aki csak „kívánta”, de nem volt egy árva petákja sem. Ez kezdésnek is kiváló, mert van nálad valaki, és ez mindig hozott utána… Ha valamilyen verseny vagy tombola volt, arra is mindig felajánlottam, néhány festést.
  4. Bíztam magamban, a kezemben, de nem voltam ügyesebb, szebben sem rajzoltam, mint mások. Mit tudtam akkor? Hála az önismereti képzéseimnek, ismertem magam, tudtam, hogy miben vagyok jó. És akkor azt kell nyomni, nem a hiányosságainkkal foglalkozni. Nekem a kommunikációm volt a tutti, annyit beszéltem és kérdeztem, hogy már akkor kész terápiákat folytattam a kuncsafttal…
  5. Pluszt adtam! Többet kértem általában, mint mások, de tudtam, hogy miért… Gyerekeknek készültem kis bindivel (csillogó pöttyöcskék, vagy mindenféle formák, amit az indiaiak előszeretettel használnak, általában a szemöldökük közé teszik), amit gyűrűként ragasztottam, felnőtteknek még néhány indát odarittyentettem, vagy plusz egy ujját megfestettem, persze ezeket előtte mindig megkérdeztem, és naná, hogy kérték.
  6. Igényes voltam! Próbálj meg hiteles lenni. Ha hennát festesz, az kapcsolódik Indiához, akkor ne műanyag székeken fess, még mindig jobb, a földön egy szárin. De beruházhatsz autentikus, megfizethető, indiai felszerelést is, bárhol- ez megtérül. Ha gyerekeket festesz, akkor is gondoskodj, olyan összhangról, ami a vidámságot, játékosságot jelképezi. Terítő, hozzá illő párnák, valami kis egyedi ecset tartók, apróságok, tükrök, amik lekötik a figyelmet és hasznosak. A tisztaságra mindig figyelj (víz, fertőtlenítő törlők, a körmeid ápoltsága), és a ruházatodra, illeszkedjen a munkádhoz!

Ez persze csak nagy vonalakban, de ettől én olyan magabiztos voltam, hogy nem kételkedtem megkérni az áramat, és érdekes, hogy nálam állt a sor, gyakran…

Ezt kívánom Neked is, kedves Nőtudatos Olvasóm! Te is meg tudod csinálni! Adj pluszt és kérd meg az áradat!

Hasonló, önmenedzselő tippekkel építheted, erősítheted magadat a következő hetekben, a blog – szerdákon, hogy biztosan megkapd, itt tudsz jelentkezni: http://www.notudat.hu/lelekerosito-motivaciok .

 

Gyere és véleményezd a cikket, ha tetszett oszd meg, biztosan van neked is olyan barátnőd, akinek hasznos lehet.

 

Szeretettel a magabiztos, önmenedzselő személyiségedért!

Jakab Gyöngyi

a változtatni akarók kurázsi mamája

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!