Avagy hogyan lettem illatos fehér neműk hajtogatójából, ma főiskolán, saját tematikáját kitaláló tanár? – MÁSOLTAM, IRIGYELTEM és ÖNZŐ VOLTAM…

Most én mesélek, mert Te egy idő óta hallgatsz, de tudom, hogy ha bajod van, csak az ujjaidnak mondod el.

A nők hallgatnak… ha bajuk van. „Nagy az a bizonyos kötény, sok mindent eltakart – régebb. De ma már farmeros nagyik önmegvalósítanak és joggingban futnak az unokákért. Kötény nincs. És meghallgatás sincs. Vagy nem úgy, hogy az neked a javadra válna.

Mert az elavult tanácsokkal nem sokra mész. Ha az a válasza, hogy neki is ugyanúgy fájt a feje a múltkor, az már nem rólad szól. Ha a saját kíváncsiságát akarja kielégíteni, akkor menjen a pokolba. Ha pedig veled együtt sajnálkozik, már ketten csúsztok a negatív spirálba.

Így maradnak a jó öreg segítő(k) kérdések.

Minden onnan indul, hogy Te mit gondolsz magadról, mások mit mondanak, Te hogyan reagálsz a dolgokra? De mesélhetsz arról is, hogy mit szerettél játszani kislány korodban vagy mikor láttál először pénztárcát életedben? Ki vagy ma? És ki szeretnél lenni? Elégedett vagy-e az életeddel? Mi az, amit akkor is csinálnál, ha nem kéne a fenntartásodról gondoskodnod?

Most megmutatom Neked, hogyan „húzhatsz hasznot” a saját életedből?

Jól figyelj, nem kell neked feltalálnod a spanyolviaszt, ha újra tervezed az életed, elég, ha „másolsz, irigy és önző vagy”!

Tudom, „jobb” helyeken nem így tanítják. De tudod, ha az ember lányával felborul a világ, akkor képes a feje tetején állva másképpen érzékelni a külvilágot, aminek nem kis előnye, hogy belelátsz… „Ha padlón vagy, szedj fel onnan valamit!” – szól Sophie Magory a túlélőkhöz.

Tudtad, hogy a történetmondás művészetének elsajátítása a személyes sikerességünk egyik kulcsa?

Na, én mesélem a történetemet, Te pedig másolj vagy irigyelj, de mindenképpen légy önző, ez a TE minőségi időd most! 😉

Több mint évtizede, hogy három gyermekes anyaként, vesztesnek tűnő feleségként, bukott üzletvezetőként, egy szál táskával, üres zsebbel, rakás használhatatlan tudással, elhagytam a családi süllyedő hajónkat.

Újra kellett kezdenem az egész életemet. Mást kellett csinálnom, mint eddig. Nem az voltam, akinek eddig hittem magam és újra ki kellett találnom, hogy ki is vagyok, és ki szeretnék lenni! – újra kellett tanulnom, képeznem magam, ebben láttam – akkor még csak ösztönösen- a túlélésemet. Az újrakezdés nálam a zuhanást jelentette, hatalmas anyagi terhekkel, az érzelmi szálak elvágásával, a biztonság elvesztésével, fájdalmasan, de a megújulás lehetőségével.

Igen, tudom, az a megszokott, hogy a férfi lép, nálunk másként történt. Nekem nem fért bele az értékrendembe az akkori életünk. S még ezzel is húztam volna egy darabig, mint sokan mások, de vannak kényszerhelyzetek, amikor már nem lehet lépkedni, ugrani kell! A lét a tét.

És a nőnek meg kell tanulnia (újra) munkát keresni, fenntartania magát. Meg kell szokni az új szerepeket, helyzeteket. Ahogy egyik napról a másikra váltam családanyából „szingli főiskolássá, üzletasszonyból, takarítónővé.

Amikor megtalálod a magad történetét, akkor találod meg a munkádat.”

A gyökeres változást, az új egzisztencia felépítését a bátorságomnak köszönhetem. Mertem másolni, más életekből, irigyeltem egy írónő könyvektől roskadozó polcát, és saját könyvét. Ekkor már tudtam, hogy milyen életet akarok, s önző módon magamba fektettem. Mások lakásainak takarításával szerzett morzsáimat áldoztam fel, hosszú évekig, a tanulmányaim oltárán, s raktam össze az életem puzzle-játékát. Vagyis először magamon kellett segítsek, hogy utána megszülethessen a Nőtudat, ami évekig nem termelt bevételt, de több ezer nőnek jelent ma is segítséget.

Vakmerő módon, megírtam életem első önismereti tematikáját és elfogadtattam a szociális képzésen, mert, hogy várható el a segítő szakemberektől, hogy hitelesek legyenek, és erővel bírják, amikor saját életükkel sem “bírnak”…

Így össze is állt az életfeladatom, ami már nemcsak az én biztonságomat adja… A nálunk tanulók véleményeit itt olvashatod: www.notudat.hu/rolam, görgess jól le. Neked is segítség lehet, aki nem a fotelből sajnáltatod magad, hanem akarsz tenni önmagadért, hogy aztán adhass a többieknek is.

Nőtudat-KLUBMert nem az a biztonság, ha van fedél a fejed fölött, működő párkapcsolatod, és jövedelmező állásod. Ez törékeny biztonság. De elsajátíthatod Te is azokat az életre való készségeket, amik a Te igazi biztonságodat jelenthetik, hogy a semmiből is tudj alkotni, a legválságosabb helyzetben is tudj újra kezdeni és képessé válj a saját munkádat megteremteni.

Van élet a traumák után, igazi és valódi, csak ezt föl kell ismerni. Nem számít, hogy honnan jövünk, az számít, hogy hova tartunk. Az úton levőséget pedig, magát az életet meg lehet tanulni élvezni, a Nőtudat pozitív filozófiája pont ebben segít.

 „Ahol eltörtél, ott lehetsz a legerősebb!”

Önismereti óráimon rendszeresen meséltem a Hallgatóimnak, sztorikat, ilyenkor mindig feldobódott a társaság. Azt hiszem, az igazi, hús-vér történetekből lehet a legjobban tanulni. A társaság pillanatok alatt bevonódott, megnyílt és máris kialakult az a fajta bizalmi légkör, buborék, amit Kopp Mária professzor asszony, életbevágóan fontos társadalmi tőkének hív. Tudod az, ami ma sok embernek hiányzik kis országunkból, a határon túliaknak  még jobban…

Életkor és önbizalomhiány – hátrányokból előnyt!

Nem hagy nyugodni az a szociológiai tény, miszerint a mai 40-es, 50-es nőknek befellegzett. A másik jelenség, amivel nap, mint nap szembesülök a munkámban, hogy értelmes, nagyon is kreatív, képzett, okos nők nem mernek. Nem mernek változtatni, tovább lépni egy biztosnak tűnő, de “rossz” munkahelyről.  És most ne menj messzire, mert Rólad is szó van, 32 éves Nő.

A mi korosztályunknak kétségkívül van hátrányunk. Nőismerőseim „irigylik” a web oldalamat, én meg irigylem a 7 éves kis unokám fantasztikus gyorsaságát az okos telefonomon, hogy az angol könyvek olvasását vagy a kiejtést már ne is említsem.

De mekkora előnnyel rajtolhatunk újra? Szemben a kisgyermekes barátnőmmel, aki „haszontalannak” érzi magát, mert több van benne, feszíti az alkotás és az értelmes munka iránti vágy. Félreértés ne essék, nem azt gondolom, hogy nem értelmes az állandó rendrakás, a tíz perc alatt elfogyó, de fél napot igénybe vevő főzés vagy a „százszorismegmondtam” dolgok… Aki nevelt gyermeket, az tudja, miről beszélek.

A szakértők az időgazdálkodás minden fortélyát oktatják a menedzsereknek, és arról ki beszél, hogy nekünk, pálya szélre szorultaknak esetleg mennyi „szabad idő” kerül az üresen maradt fészkünkbe?

S ha már előny, hát kovácsoljunk a hátrányunkból is, a tapasztalataink száma meghaladhatja az életkorunkat, de olyan készségek is, mint például empátia, kitartás, tapintat, együttműködés… kincs lehetne a mai munkaerőpiacon.

Mi az az egyetlen dolog, amit ha megerősítesz, képes leszel?

Hogy mi a közös a 32 és az 52 évesekben? Hogy miért nem teremtjük meg, azt az életet, amit szeretnénk- re nem a külső környezet az igazi válasz. Mindenki tudja, milyen kiszolgálni a családot, alkalmazotti létben nem azt csinálni, amit szeretünk, és szemet lesütve bemutatkozni, mert már magunk is szégyelljük, amiből állítólag meg tudunk élni.

Kevés újrakezdő nőnek van célja, vagy nem is merik megfogalmazni, sokan csak a gyereknevelést, a család gondozását jelölik meg.  Legnagyobb akadályuk pedig az önbizalomhiány.

Ha egyetlen egy dolgot adhatnék át Nőtársaimnak, mielőtt meghalok, az az önbizalom lenne!

S hogy honnan veszem ezt a bátorságot?

Mert láttam tetszetős keretben, külső boldogságban úszó nőtársamat, nyugtatóval az éjjeli szekrényén. Eltartott, rózsadombi palotájában, kiszolgáltatott és a boldogságát kereső nőt, és láttam önmagamhoz hasonló nőtársaimat, akik akár két munkahely mellett is képesek voltak tanulni, saját hajuknál fogva magukat kihúzni a nekik nem tetsző helyzetből.  És látom azokat szárnyalni, akik egy kis inspirálást, támogatást és néhány önismereti feladatot kaptak, akik nem féltek belenézni a saját tükörképükbe, nem voltak egyedül ugyan az úton, de már egyedül képesek repülni. Tudják, mit akarnak és mernek.

Ma ezt tanítom. Mert ezek az alapkészségek kimaradtak a tankönyvekből. És mert égető szükség van rá!

Megerősödött önbizalommal képes leszel jól választani!

A sikeres váltáshoz tudnod kell, hogy a választás mindig nálad van! Ha benne maradsz egy számodra megalázó helyzetben, vagy csak szimplán, Téged nem emelő helyzetben, az is a TE választásod. Mert maradsz. S ha eltévelyednél is, lehet büdös kocsmák félhomályában sebeket nyaldosni hosszan, de jó tudni arról, hogy van mentőöv, más világ, ablakok a bezárt ajtók helyett. Az újrakezdéshez új ÉLETKÉSZSÉGEK!

Nem könnyű elmenekülni az óriás plakátok trendi mosolyú nőtársai elől, akik egy dekát nem adnak hozzá az amúgy is kevéske önbizalmunkhoz. De ha tudatosítod magadban, hogy ők ebből élnek meg, és egyébként sem a Te ügyed, ugyanúgy, mint a nagy parfümkészítők vagy csodabogyó gyártók, akkor azt is gondolhatnád, hogy igen, Te ezt is megérdemelnéd, de nincs szükséged rá. Te attól még igazi vagy és az igazi munkád adja neked az igazi elégedettséget.

Ha önbizalmad van, minden van. Mert akkor, nem borít ki Téged egy elmaradt SMS, a kedvestől. Ha pedig itt a gyenge láncszem, a Nő poraiba hull. És nemcsak a Te hibád. Mert ugye mindent tanítanak az iskolában, csak együttélési technikákat nem, problémamegoldást, egyenrangú kommunikációt, s akkor még hol van a minden családot érintő pénzügyi intelligencia?

Szerencsére ezek ma már taníthatók és elsajátíthatók.

Az újrakezdők nem lúzerek!

Egy társadalom sem engedheti meg, hogy ez az újrakezdői réteg, ne álljon talpra és tegye bele munkabírását, tapasztalatát és idejét a közösbe!

És igen, irigylem, hogy a Kismamákkal annyi médium foglalkozik, és segítik a munka erőpiacra való visszatérésüket. De értünk, 50-esekért nem kapkodnak, sőt álláshirdetésekben, egyre több helyen, kizáró ok az életkor. Facebook – os hirdetések kezdődnek úgy, hogy 30 év a korhatár, s ez nagyon is tudatos. Ránk, középkorukra, nem igen járnak juttatások.

A „dél-utáni” újrakezdőktől nem hangos a média. Pedig mi is szültünk, mi neveltük fel és ki a mai fiatal szülői generációt, de régen volt, a feledés homályában. Szakmák tűntek el,  mit kezdjen ma magával egy műszaki rajzoló, vagy egy gyors- és gépíró vagy az, akinek megszűnik, felszámolják, leépítik?

Viszont van lehetősége és ideje, akár pénze is tanulni! Talán egy kicsivel több média figyelem, a társadalom irányából is egy kis húzóerő bizony jól jönne! Mert  nyilvánvaló a mi generációnk önbizalom hiányos, nem hisszük el, mire vagyunk képesek… nem úgy szocializálódtunk. Sokkal inkább úgy, hogy legyünk jók, szerények, előbb a másik, aztán mi és egyáltalán a tűzhely és fakanál után nem is csoda, ha még mindig nincs nagy áttörés.

De, ha nem kellünk a munkaerőpiacon, attól még „kellhetünk” magunknak. Lehetünk mi a saját főnökeink és alkalmazottaink egy személyben.  Kitalálhatjuk újra önmagunkat, a saját munkahelyünket. Újabb készségek, de mindenek előtt, paradigmaváltás!

 „Mert több vagy, mint hiszed!”

Ha a családalapításon túl, tudod, mire születtél, mi az életfeladatod, akkor soha többet nem érzed magam haszontalannak! Értelmet adsz az életednek, s titkon a boldogságodat is megalapozod. Amikor alig várod a reggelt, a hétfőt és minden, nem a szeretett tevékenységben eltöltött időt sajnálsz.

tukorA Notudat.hu-n az alapoktól kezdve, „Ki vagyok én?” Önismereti módszerekkel, hanganyaggal és ingyenesen letölthető tanulmányokkal, E-book – kal haladhatsz a „Mi legyek, ha nagy vagyok?” című, Életfeladat online kurzusig. Olyan használható, a mai társadalmi szerepeket figyelembe vevő életkészségekkel vértezheted föl magad, ami éppen élni segít.

Tapasztalatom szerint a szemléletváltásra, a tanulásra még mindig nem áldoz a Nő, az Anya, a Feleség. Vidéken a Nők helyzete, halmozottan hátrányos nem tudják és nem is szokás saját tanulásukat, képzésüket megfinanszírozni. Vagy ha igen, az kenyértörést okozhat.

E tényeket alapul véve a Nőtudat célja: megoldatlan társadalmi problémára reflektálva – az élethosszig tartó tanulás jegyében – a középkorú, újrakezdő nők munkaerő piaci, helyzeti előnyének és kiaknázatlan erejének az artikulálása a médiákban egyik, fő feladatunk.

Másrészt pedig nem kevésbé fontos feladatunk az önbizalmukban megcsappant nőket segítjük, az önismeretük által, hogy találják meg az életük értelmét, teremtsék meg saját munkájukat, munkahelyeiket.

A 21. század legújabb tanulási modellje

Újabb képzési forma, itt a Nőtudaton, sztorival…

Amikor az önismereti tematikámat átdolgoztam online-ra, akkor még senki nem tanított ilyen módon, a főiskolán. Ha meg se próbáltam volna, akkor ma nem tudnék Neked beszámolni, már 4 kurzus eredményéről. Az online oktatásunk közben tovább növekedett, az Életfeladat tréninggel.

Most újabb módszert vetünk be, hogy minél hatékonyabban elősegítsük a képzésben résztvevő nők értékességét! Még gyerekcipőben az online tanítás kis országunkban, bár bár a Feldmár-féle Nők Iskolája hasonlóan működött. A Nőtudat anyaga is átment már a teszten, többen szeretik, mint ahányan nem.

A gazdagságtudatosság sem azt mondja, hogy válaszd a sikert vagy a családi életet, hanem használd az „és”- t. Ezt az elvet alkalmazzuk most a Nőtudaton,  nemcsak online vagy offline tréningeket tartunk, hanem “és”-t, vagyis ötvözzük a digitálist a hagyományossal. Élő tréning – találkozások, online részvéttel, munkával. Így plusz egy vidéki kollegina is  munkához juthat, aki elhivatottsága ellenére, jelenleg közmunkás, három kislányát egyedül nevelve.

Sehol nincs a magyar online oktatás!… el sem tudják képzelni, hogy az oktatásban a mindennapok része legyen bármi más is a munkafüzet meg a papíralapú tankönyv helyett…az egyik legnagyobb gond, az, hogy a tanárok nem kompetensek: sokaknak nemhogy a digitális tananyagok összeállítása, de egy link beszúrása is gondot okoz. Ha pedig ezzel nincs gond, akkor nincs idejük rá. Ha idejük is lenne, akkor pénz nem jut. De azért kis lépések vannak: az online oktatás még sehol, de a blended learning (kevert oktatás), azaz az online, digitális és hagyományos eszközöket ötvöző tanulás már itthon is alakulgat.” / Forrás: http://www.felsofokon.hu/nevel-es-oktat-blogja/2014/04/17/sehol-nincs-a-magyar-online-oktatas/

Saját kutfőből eddig jutottunk, de él itt is a módszerünk, a  „másolás”, csak bátorság és pénz kérdése, hogy felvállaljuk-e a szokatlant, s  megtanuljuk-e az ujat?

Miért lehet jó Neked a hibrid tanulás?

Mert egyszerre elégíti ki az individuális énedet, nem kell másokkal egy levegőt szívnod, ha nem akarsz, de közben meg szeretnél találkozni a csoport társaiddal, akár, mint egy kis közösség, női klub is működhet. Ne hagyományos, iskolapados rendszert képzelj, hanem laza, tréninges, beszélgetős, töltődős helyet.

A legköltségkímélőbb és legkényelmesebb megoldás, nincs utazási és járulékos költség. Nem kell öltözéssel, sminkkel időt töltened, a kedvenc fotelodból, pizsamában tanulhatsz. Nem költesz kacatokra az utazásod során, és nem kell megjelenned, ha nincs kedved.

De ha mégis közösségre vágysz, ráérzel az ízére, hogy jó együtt húzni az egy cipőben járókkal, látni, hogy más nőtársaidnak is hasonló problémáik vannak, de képesek vagytok ugyanazon célokért küzdeni, akkor arra is lesz lehetőség.

Ami reggel még gondolatmag volt, estére tudományosan is ült! Nekem ez is siker, de az igazi, ha már Te is tudod a gyümölcsét élvezni!

A csíránk nevelgetéséhez, ha bármilyen ötleted, véleményed van, csak zúdítsd ránk bátran. Lehet, épp Te leszel a katalizátor!

 „Mindent önmagunkon kell elkezdeni. Belülről kifelé: ez életünk és körülményeink megváltoztatásának egyetlen lehetséges iránya…”

/Müller Péter/

 

Köszönöm a figyelmedet és idődet, remélem, irigyelsz valamit tőlünk! Hajrá Neked is!

önismereti tréner

Jakab Gyöngyi

Az újrakezdők mentora

www.notudat.hu

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!