Boldogok, akik nem tudnak.?

Még az ősszel, a boldog tudatlanságban éltem a napjaim. Nem is tudtam róla, hogy mit nem tudok. Vagyis hogy eszembe se jutott, hogy milyen az, amikor az ember tud egy másik nyelvet, csak hallottam, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy, meg hogy kinyílik a világ. Ennyi. De nem voltam motiválva, gondoltam, majd egyszer, ha… Ha még nem ismered a tanulási folyamat 4 fázisát, akkor most olvass tovább, mert pofon egyszerű, hogy fölismerd saját magadon, hogy egy-egy ügy kapcsán, hol tartasz. Ez is egy önismereti feladat, viszont e nélkül nem haladsz előre, fölfoghatjuk egyfajta mézes madzagnak is, de ebbe tényleg érdemes kapaszkodni!

Jó a szójátéka is, figyeld csak és ízlelgesd, rájössz!

  1.  Nem tudom, hogy nem tudom… „Boldog” tudatlanság
  2.  Tudom, hogy nem tudom… Fölébredés
  3.  Tudom, hogy tudom… Tudatosság
  4.  Nem tudom, hogy tudom… Automatikusság

1. Szaknyelven az elsőt, tudattalan inkompetenciának is hívják, mert mint írtam, az én esetemben nem tudatosan kerültem a nyelvtanulást, (oroszt tanultunk az én időmben, később lovárit- sokra megyek most vele, angol földön), hanem egyszerűen “nem jutott rá idő”, nem voltam motiválva, ergó nem voltam kompetens (hozzáértő).

Itt Angliában eléggé nyomasztott, hogy nem tudok megbeszélni valamit, mások beszélik meg az én ügyemet a fejem fölött, ráadásul nem az én érdekérvényesítő stílusomban, vagyis gyakorolnom kellett az elfogadást…de csak addig, amíg nem teszek valamit ellene, ill. érte.

Tehát Te is, mielőtt kitalálod magadnak, hogy megpróbálsz megtanulni web oldalt működtetni, vagy saját vállalkozásba fogni, nem is vagy tisztában vele, milyen inkompetens vagy az adott tudás, vagy készség terén.

angol tanulás2. Jött az un. “Fölébredés”, amikor egy épp csak kigondolt sóhajom (vágyam) teljesült. Konkrétan az, hogy én itt az egyetemi városban, szeretnék egyetemre járni, igen, így 50 éves fejjel. Teljes lehetetlenségnek tűnt persze. Most mindennap bejárok, (némi kis protekcióval ugyan, egy kedves ismerős révén), és ott tanulok, ahol álmomban sem gondoltam volna… Viszont rájöttem, hogy mennyi mindent nem tudok, ergo meg akarom tanulni, tehát meg kell tanulni…

Ez a tudatos inkompetencia. Amikor Te is elkezdesz egy új készséget tanulni, az tudatára ébredsz a tudatlanságodnak. Ez jó ám, ha éppen itt tartasz, mert innen már csak fölfelé! 🙂

3. Én még nem tartok a nyelvtanulásban itt a  “Tudatosságban” vagyis, hogy tudom, hogy tudom. De azt hiszem, hogy egy év múlva beszélni fogok! Ez a rövidebb távú célom. A hosszabb pedig akkor fogalmazódott meg, amikor egyik nap a kezembe került egy angol hetilap, és irtó érdekes volt, hogy a szavakat ki tudtam következtetni, 6 féle anya típust mutattak be, persze a fotók is segítettek. Akkor nyilallt belém a legkedvesebb és legbiztatóbb mantrám, hogy miért ne tudnék én is angol irodalmat olvasni??? Ezt a „miért ne?” kifejezést kölcsön adom Neked is szívesen, nekem nagyon sokszor bejön! 🙂

Ez a 3. szakasz, a tudatos kompetencia, vagyis, némi gyakorlás után kompetenssé (hozzáértővé) válhatsz a készségek terén. De ez jórészt még tudatos, gondolkoznod kell rajta, hogy mi a teendő… Itt van a legtöbb meló, sokan itt és ilyenkor szokták abbahagyni, de Te kedves Olvasóm, azért vagy a Nőtudaton, mert mindent kibírsz és mindent végig csinálsz, ugye? (Legközelebb erről a mindig-ről írok, mert nekem is mindenről minden eszembe jut…:)

4. Képzeld el akár az autóvezetést, ott sem tudsz előre semmit. Majd rájössz, hogy mennyi mindent nem tudsz, aztán következik az, hogy tudod, hogy jól csinálod már és le is vizsgázol, de még ilyenkor nagyon kell figyelned, hogy fék, kuplung, gáz, mit is nyomjál… Ezután jön az a szakasz, amikor simán beszélgetsz vezetés közben, uram bocsá’ sminkelsz vagy telefonálsz… Tehát nem is tudod, hogy mit csinálsz… Nem tudod, hogy jól csinálod. Ez a Tudattalan kompetencia, figyeld a szavakat. (Nem tudom, hogy tudom.) Azt képzelem, ha majd angol irodalmat olvasok, nem fogok azzal foglalkozni, hogy kinek a birtoka, vagy férfi vagy nő a személyes névmás, egyszerűen csak megértem a szöveget…

Vagyis elérhetsz egy olyan pontot Te is, ahol olyan jól megtanultad a készséget, hogy tudattalanná válik. Csak teszed a dolgod, anélkül, hogy tudatosan figyelned kellene rá…

cél a tanulás, Találd ki Te is, hogy mit kell, vagy mit szeretnél megtanulni! Tudod, a tanulás az egyik legjobb módszer az öregedés ellen! 🙂 Kitartást kívánok a 3. szakaszban főként, ott ne hagyd abba, és akkor együtt szüretelünk!

Ha hasznosnak találtad az írást, továbbíts a barátaidnak is, hadd segítse őket is ! ÉN köszönöm a figyelmed, előre!

Szeretettel a tudásunk fejlesztéséért!

Válts – szívvel+lélektannal!

Gyöngyi az újrakezdők mentora

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!