Voltál már úgy, hogy a kollégád mondott valamit és te azt gondoltad róla, hogy az illető egy másik bolygóról jött? Vagy értetlenül álltál, mert szerinted totálisan értelmetlen dolgot művelt? Közben meg egyikőtökkel sincs baj, csak mindenki a maga életútján szocializálódott, eltérő módon látjátok a világot és nem értitek egymást.

A személyiségtípus:

Az emberek kategorizálása pszichológiai szempontból. Ha megértjük és felismerjük az ezek közötti különbségeket, jobban megérthetjük az emberek egymással való kommunikációját és környezetünk viselkedése mögötti indítékokat. Mindegyik személyiségtípusra más-más viselkedésforma jellemző. (Forrás: http://hu.wikipedia.org)

Sokan állítják, hogy kutyából nem lesz szalonna, mások szerint pedig meg lehet változni, nagyon is. Hol itt az igazság? A lényeg, hogy melyikben akarsz hinni? Mindenesetre a szakemberek szerint a személyiség nem beégett valami, ami születéskor kialakul és ami nem változhat…
Nézzük, milyen ütőkártyáid lehetnek a kezedben a változtatáskor, ha ezeket a személyiségtípusokat fölismered.
Netán magadra is ismersz?

Személyiségtípusok ismertető jegyei:

1. Ki miből meríti az energiáját?
Az extrovertáltakról és introvertáltakról már olvashattál sokat, itt a Nőtudat blogban is, pl: http://www.notudat.hu/onismeret/utalsz-fenykepezkedni-az-introvertalt-szemelyiseg-es-a-siker
De ha nem tudod eldönteni pl. egy kollégádról, hogy befelé forduló-e inkább, vagy kifelé forduló, akkor kérdezd meg tőle: ha kapna egy szabad hétvégét, miből töltekezne? Egyedül létre, csendre vágyik egy jó könyvvel? Vagy egy nagy társaságból merítené az energiáját, még ha sokat nem is ismer…

2. Ki hogyan alkot véleményt?
Biztosan Neked is van olyan ismerősöd, aki előbb ítélkezik, vagy kimondja a véleményét, mint ahogyan kérdezne és megtudna, akár fontos dolgokat.
Vagy ismersz olyant, aki előbb informálódik, megnézi az összes lehetőséget, majd ezek után formálja meg a véleményét?

3. Ki hogyan hozza meg a döntését?
Enikő nem mer még a vállalkozása mellett dönteni, mert úgy érzi, még nincs meg minden papírja, segítőtársa, pénze és helye. Rengeteg információt szív magába, állandóan képzi magát, de még halogatja a döntést, mert hátha befut még egy utolsó információ, ami mindent megváltoztathat.
Viki gyorsan, elsőre dönt. Majd érveket sorakoztat fel, hogy önmagát, a döntését erősítse, s a terveit is e köré rendezi.

4. Kinek milyen az attitűdje a világhoz?
Racionális, értelmi megközelítés szerint, a férfiak vezetnek, hiszik, amit látnak, szeretik az egyenes kommunikációt, az adatokat, tényeket, gyors, rövid infókat. Érzékszerveiken keresztül tapasztalják meg a világot.
A másik személyiségtípus az intuitív, a nők nagy hányada, abban is hisznek, amit „csak” érzékelnek. Mert számukra nem az információ a lényeg, hanem, hogy milyen mögöttes jelentéstartalmakkal bír.

5. Ki milyen stílusban végzi a feladatait?
Ha TE már reggel listáról dolgozol, akkor a kollégád feltételezheti, hogy már tegnap este összeírtad a feladataidat. Ráadásul napközben a teljesítetteket pipálod, elégedetten dőlsz hátra munkaidő előtt, – így joggal lehet rád féltékeny.
Miközben Ő mindenbe belekap, semminek nem ér a végére, nem tudja tartani a határidőket, de még a saját részmunkáját sem látja a nagy egész projektben. Nem csoda, ha munka idő végére totál kivan és köszönés nélkül lép le.

Ha épp váltani akarsz, bármely területén is az életednek, lényeges momentum, hogy megértsd a másik nyelvét.
Ha megpróbáljuk elsőként megérteni őt, vagyis fölismerjük a személyiségtípusát és nem azon agyalunk, hogy mit is vághatnánk rá, az nagyobb szabadságot, több lehetőséget és magabiztosságot is ad nekünk, hiszen ura leszünk a helyzetnek. Nem is akárhogyan.

(Persze, nem fekete-fehér a világ, mint ahogyan a személyiség típusok sem, pontosabban mindannyian kevert típusok vagyunk, csak az arányok eltérőek.)

Szeretettel a személyiséged kibontakoztatásáért!
Gyöngyi

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!