„Csináld, amit szeretsz, fejleszd magad és boldogulsz!”

 

Zsuzsára egyszerűen csak ráírtam a chat-en, mert tetszett egy hozzászólása, mint szakértő.

Nem nyomult, de határozott volt, és ügyesen hivatkozott a munkájára. Amiből nekem rögtön az ugrott be, hogy ez a nő szeretheti, amit csinál.

De beszéljen Zeffer Zsuzsa magáról.

Nőtudat: 1. Ki vagy most?

– Én magamat egy sikeres vállalkozónak és egy örökös túlélőnek tartom. „Most” éppen egy könyvelő irodát irányítok immáron 20 éve.

2. Mi akartál lenni gyerek korodban Zsuzsa?

– Nagyon szerettem volna kisgyerekekkel foglalkozni, de ez nem jött össze.

3. Eltérített-e valami, ha igen, mi volt az?

– A szüleim. Akkor a 80-as évek elején próbáltak afelé terelni, hogy olyan szakmát válasszak, amiből hosszútávon meg tudom majd élni.

4. Legjobb pénzügyi húzásod mi volt az életedben?

– Ingatlanbefektetés, amiből van később passzív jövedelem. Maga a passzív jövedelem nagyon fontos, mert ez fogja biztosítani később a megélhetést!

5. Mi olyat tudsz, amit mások nem feltétlen, szerinted?

– Rugalmas vagyok és megpróbálok mindent megoldani úgy, hogy mindenki megelégedésére legyen!

6. Mennyit dolgozol átlagban egy nap, egy héten, s ettől hogy érzed magad?

– Egy nap átlag 10 órát dolgozom, de attól érzem jól magam, hogy ezt úgy osztom be, ahogy én akarom.

7. Szerinted milyen embernek kell lennie annak a nőnek, aki ma vállalkozni mer Magyarországon?

– Merésznek és sikeresnek, valamint ha ma kezdi, akkor nagyon egyedinek! Igazából, ha valaki nem tud a szakmájában sikeres lenni, az ne vállalkozzon, mert csak nagyon fog szenvedni, azt ajánlom, menjen el alkalmazottnak. Sokan keresnek fel induló vállalkozóként, hogy segítsek, és sokszor kiderül semmi számolás, semmi előzetes kalkuláció, semmi üzleti terv (és itt ne nagy dolgokra tessék gondolni, csak egy szimpla lapocska, leírva mit tervez…), na ez a szépsége az én szakmámnak…. (valahol ez is a piciny gyermekekkel való gondoskodás, kicsit másképp 🙂 )

8. Ha válthatnál minden hátrány nélkül, akkor mi lennél?

– Na, ezen nagyon sokat gondolkodtam már, és nem tudom. Mindenképpen emberekkel foglalkoznék és segítenék nekik, talán az egészséges és sikeres életben maradásban.

9. Miért szereted azt, amit csinálsz?

– Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok az ügyfelektől, akik közül nagyon sokan mára már a barátaim, de van olyan barátom, aki ügyfelem lett és a mai napig megmaradt a barátság is. Imádok segíteni az embereken! Legyen az pénzügy vagy egészség.

10. Mi a véleményed a sikerről? Te sikeresnek érzed magad?

A siker nagyon fontos visszajelzés arról, hogy amit csinálsz, azt jól csinálod! Én bevallom, sikeresnek érzem magam és ezt az is fémjelzi, hogy ajánlanak másoknak és a munkánkkal meg vannak elégedve.

 

Na, erre a „sikeresnek érzem magam”-ra felkaptam a fejem. Rögtön kérdezem is tovább, hogy mi van e mögött?

Egy nő, aki más családokért is felelős…

Igen vannak alkalmazottaim, 5 fő. Ebből 3 főállású, tehát napi 8 órában dolgozik. Ők igenis beletesznek ezzel a családi kasszába, és ha ez megszűnne nekik, nagy bajban lennének. 1 részmunkaidős kolléganőm is van, Ő 6 órában dolgozik, mert kicsi gyereke van, nem tud többet dolgozni, de neki is kell a családi kasszába, illetve van egy nyugdíjas, aki 4órában végez előkészítő-ellenőrző munkát. Ha innen nézem, mindenkinél gondot okozna, ha ez a bevételi forrás kiesne a családi kasszából, tehát magamon kívül még 5 család is számít a munkánkra.

 Siker…..

Na, ezt nagyon nehéz leírni, hogy mitől vagyok sikeres?

A mi szakmánkban a rugalmasság nagyon nagy szó, hiszen törvények szerint dolgozunk és azt be kell tartani, de (sajnos) ma Magyarországon a törvények úgy vannak megfogalmazva, hogy sokszor azt értek alatta amit akarok. 🙁 így rugalmas vagyok (nem mindenki!)

A másik talán foglalkozom az emberekkel (meghallgatom őket, időt szánok rájuk, és megoldást keresek és remélem találok is számukra a problémájuk tekintetében) Mi nem mechanikusan és nagy könyv szerint könyvelünk, hanem ésszel és úgy, hogy mindenki elégedett legyen.
(Tudom ezt nehéz megérteni egy kívülállónak, de megpróbálom itt zárójelben megmagyarázni. Rugalmasság: nekünk még az utolsó pillanatban is küldenek számlákat, hogy tegyük bele…. az utolsó utáni pillanatban is hívnak, hogy bocsi, de elfelejtettem ezt vagy azt, az utolsó pillanatban is tudunk egyeztetni, ha valami nem úgy alakult, ahogy Ő tervezte és megpróbáljuk berkeken belül megoldani….. Ez a rugalmasság és ezért jönnek hozzánk.

Nagy könyvelő irodák megkapják az anyagot, lekönyvelik, nem gondolkodnak, hanem csak megcsinálják, ahogy kell, bediktálják a végső fizetendő számokat és megmondják, hogyan áll az ügyfél, de semmi empátia és egyeztetés (“játék”) lehetőség nincs, ez van ezt kell szeretnek….! figyelj oda!) ezt sokan nem szeretik, úgy érzik mi törődünk velük, ezért jönnek inkább hozzánk.

Köszönet  Zsuzsa, a Nőtudat nevében, hogy bekukkanthattunk a színfalak mögé, hogy megláthattuk, hogy miként lehet empatikussá, s ezáltal egyedivé varázsolni, a sokak számára még oly „száraz foglalkozást” is.

Ebből lehet tanulni, lányok!

További sikeres és lelkes munkavégzést Nektek!

Jakab Gyöngyi

Tehetség coach

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!