Az angol királynő és az unalom

angol élet4 napos Bank holiday van (nevében is: az életet mozgató bankok bezárnak, ezzel egyidejűleg megszűnik minden pénzforgalom, tehát a boltok is zárva). II. Erzsébet gyémántjubileumi ünnepsége van, 60 éve „hordja” a koronáját. Őfelségének kijár az évi két szülinap is, ill. Ő döntött így, hogy nemcsak az igazi születése napján ünnepelteti magát, (április 21.), hanem júniusban is, a trónra lépését.

Mi ez, ha nem az újjászületése, leegyszerűsítve, az újrakezdése? Tanulhatunk Tőle!

A legutóbbi blog bejegyzésben hivatkoztam Szun-ce filozófikus gondolatára, szerinte a rítusok jobbá teszik az embert. Itt Angliában van módunk megtapasztalni élesben a rítusok erejét. Míg 12 millió ember nézi a BBC tudósítását, egy kis részük imádkozással, énekkel, és finom ételekkel, beszélgetéssel ünnepel.

Épp egy ilyennek a részesei lehettünk, olvasd tovább, hogy hol…

angol épületKépzelj el egy akkora kastély-szerű épületegyüttest, ami az erdők- mezők közepette épült. Vagy 300 négyzetméteren, kb. 40 szobával, írtó elegáns, hatalmas, dupla szárnyú tölgyajtókkal, és pazar berendezéssel. No, nem a tárgyak zsúfoltsága és az itt  oly megszokott, áporodott, doh szag jellemező, hanem  a világos, tágas, feltűnően tiszta tölgypadló, néhány kandalló, szekrények csak az ereklyéknek, és emelvények az ember nagyságú vagy ennél is nagyobb szobroknak.

krisnás szobor

Majd kétszáz ember ült a földön, több órán keresztül, bársony párnákon, és speciális ülő alkalmatosságokon, teljes figyelemmel. Látszólag vidáman, derűvel  imádkoztak, kérdés-feleletet játszottak, kántáltak. A hatalmas ebédlő csarnokában következett a fegyelmezett, angol-türelemmel végigvárt sorállás. Elképesztő ízek kavalkádja, egy óriás tálcán, mindenki kezében lavírozva, helyet keresve. Itt nem számít, ha leülsz a földre, és a lábaid közé veszed a terülj-terülj asztalkámat. Alkoholnak nyoma sincs, viszont a  fenséges lassiért (mangó-joghurt) többször is fölálltunk.
Most először életemben jártam olyan helyen, ahol a házi szolga, elegáns, fekete ruhás, indiai úr szolgált ki. Érdekes lett volna még a ház bejáratánál fotózni, ugyanis a többszáz lábbeli között, jól megfért a 48-as közönséges gumiklumpa, vagy márkás, bőrcipők, női saruk és gyöngyökből készített topánkák mellett a gyerek strandpapucs vagy az edzőcipő is.
Az éjszakába nyúló est végén, az elköszönésnél, újabb kellemes meglepetés,  a háziak (a ház urának a lánya, férje és karon ülő kis „buddhájuk” élnek csak itt, a szolgákkal), kísértek ki, hajoltak meg, majd tették össze a kezüket, mintha imádkoznának, köszönték meg nekünk az ottlétünket.
Még mondja valaki, hogy a krisnások rossz emberek!
Megjegyzem a házi úr éppen nem tartózkodott otthon, az afrikai házában töltötte az idejét. Megsúgták, hogy az a ház ennél is sokkal nagyobb, ja és van neki Svédországban és Dubaiban is.
Én azért díjazom már, ha ilyen gazdagságot látok magam körül, mert a gazdag tud adni. A szegény nem tud adni, hacsak nem jó szót. És persze fönntartom, hogy a gazdagság nem csak az anyagiakon múlik… De gondolj bele, micsoda nagyszerű érzés több száz embert megvendégelni, mert megteheted, és ilyen szépen, kulturáltan, jókedvűen együtt ünnepelni!
Én hálás vagyok ezért az estéért, és bár semmi közöm a krisnásokhoz, az együttlét, és rítus úgy tapasztaltam, hogy sok emberi életnek ad keretet. De azt nem gondolom, hogy minden embernél képes a vallás a szükséges határokat meghúzni, s ha nincsenek egészséges rítusaid, vagy már elkoptak, és újak még nem alakultak ki, akkor jön a káosz. Ez ellen pedig kötelességed tenni, vagyis saját védelmező rendszeredben kialakítani új hiteles erkölcsi és kulturális játékszabályok, vagy megtalálni az arany középutat, hogy az élvezetek ne uralkodjanak el az életedben, főként ne az egyensúlytalanság felé.
Igen, ehhez kell sokszor a kontroll, egy kívülálló, egy jó barát vagy egy segítő. Viszont előítéletektől mentesen, rugalmasan, és nyitottan sok minden kipróbálható, és az egészséges elme megtalálja számára az élhető, közérzetének jobbítását szolgáló eszközöket. Life long learning, élet ”fogytig” tanulás – second life sorozattal!

Köszönöm, hogy elolvastál, és végy ki egy gondolatot magadnak, ami Téged inspirál!
Gyöngyi
az újrakezdők mentora

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!