Kinek a hibája, hogy nem tanítják az iskolában az önismeretet sem?

identity-801212_960_720Ildikó bő negyvenes, hajat vágni jött hozzám. Érdeklődésére, hogy én mivel foglalkozom, beszéltem neki a munkámról, a Nőtudatról, az Identityről, az önismereti tréningjeimről. Kávéval indítottunk, s megáll a kezében a bögre, miután már vagy jó öt perce nyomtam a magamét. –„TE GYÖNGYI, MI AZ AZ ÖNISMERET?”- s döbbentem le, hogy én miért is nem ezzel kezdtem?

Mónika sikeresen törtet előre a munkahelyén, eléri, amit akar, de valahogy mégis az idegességet, a nyugtalanságot érzed rajta, ha beszél, és nem is kellemes a társaságában lenni. Amikor invitálom egy Identity önismereti társasjátékra, azt válaszolja, hogy „NEKI RENDBEN VAN AZ ÖNISMERETE”.

Oké, konstatáltam, ismét elkövettem azt a bakit, hogy meg sem magyaráztam mire is való ez az oly gyakran emlegetett önismeret. S hogy életünk végéig tanuljuk önmagunkat – mármint ideális esetben. Húú, valamit nagyon elszúrok, ha tényleg ennyire nem világos ez.

Csodálkoztam, amikor a Kossuth Rádió fő, reggeli műsoridőben megkeresett, amikor főiskolán kezdtem tanítani az önismeretet. Ekkora csoda lenne? És még mennyi mindent nem kapunk meg az általános oktatásban…

Milyen az ÖNISMERET nélkül?

Két verzióban is összefoglaltam, egyik picit hosszabb, de pszichológiailag is magyarázóbb, a másik tömörebb, hétköznapibb, az utóbbit a facebook-on olvashatod.

Saját magadat a legjobban, mozgásban ismerheted meg: szituációkból, beszélgetésekből, reakciókból, vágyaidból. Nem adják ingyen és mástól sem kaphatod kölcsön. De önismeret nélkül élni olyan:

 • Az önmagad ismerete nélkül élni olyan, mintha a fotelből akarnád a dobogón átvenni a győztesnek járó serleget.
 • Önismeret nélkül élni olyan, mintha a szomszédod sikeréért dolgoznál.
 • Önismeret nélkül nem tudod mi az ideális munkád, milyen pasit válassz az ötezerből és egyáltalán ki vagy te? Mi dolgod itt a földön?

 

Milyen az életed önismerettel?

 1. Megismered a mozgató rugóidat, pl. mi tölt, mire vágysz valójában? – így biztosabban indulsz neki a dolgoknak.
 2. Nyitottabbá válsz, ismeretlen szituációkban nem félsz a kudarctól.
 3. Kevesebb hazugsággal élhetsz: nemcsak magaddal szemben lehetsz őszintébb, hanem másokkal szemben is. Felvállalni önmagadat az egyik legbelevalóbb dolog is, hatalmas önbecsülés dózis!
 4. Nő a biztonságérzeted, ha ismered a téged körülvevő dolgokat, és persze magadat.
 5. Mélyebben megértheted önmagad, látod a miérteket, az összefüggéseket, ezen keresztül másokat is jobban elfogadsz, minőségi, tartalmas  kapcsolatokat tudsz kialakítani, ápolni.
 6. Vágyott tulajdonságokat alakíthatsz ki magadban, téged segítő szokásokat.
 7. Megismered az erősségeidet, amiből profitálhatsz, gyengeségeid miatt pedig megengedőbb leszel, saját magaddal szemben.
 8. Közelebb kerülhetsz az én-ideálodhoz, amilyenné (akivé) szeretnél válni.
 9. Az érzéseiddel is kommunikálsz, ezáltal jobban megértenek, azt értik, amit te akarsz.
 10. Érzelmi ingadozásaidat hatékonyabban tudod kezelni, kiegyensúlyozottabbá válsz.
 11. Érzelmeink sokszor a gondolataink által vezéreltek. A negatív gondolatok, hiedelmek kontrollálása, átkeretezése segít megszabadulni a szorongásaidtól.
 12. Könnyebben viseled a mindennapok terheit, a monotóniát, a stresszt.
 13. Belső erőd, akaratod növekszik.
 14. Bátrabbá válsz, mert érzed az erődet, tudsz dönteni, mersz változtatni.
 15. Az önbizalmad nő, mert képes vagy  tenni valamit magadért.
 16. Nő a tudatosságod: koncentrációdat, figyelmedet te irányítod.
 17. A kontroll-érzés növekszik: ráhatásod van a dolgokra, pozitív spirál indul el az életedben.
 18. Sikerül megszeretni önmagad, ami a legjobb bázis a változtatáshoz és a személyes sikeredhez.
 19. Ha a kezedben tartod az életed, a döntéseidet te hozod, egyszóval a kontroll pozíciójában vagy, akkor az ennek hatására összegyűlt belső erők segítségével tényleg könnyebben találod meg a megoldásokat a felmerülő nehézségeidre, ami viszont körbe ér és azt fogja erősíteni benned, hogy te irányítod az életed. Ez tulajdonképpen egyfajta hit önmagadban, a képességeidben.

= ÖNISMERET.

Hajrá Nőtársak, az önmagad megismeréséért, mert hát magaddal kell leélned az életed hátralevő részét!

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!