Soós Krisztát több mint 10 éve ismerem. Emlékszem, hogy odajött hozzám, amikor hennáztam egy fesztiválon. Sokat kérdezett, mert nagyon érdekelte ez a munka. Akkor, az első találkozásunkkor már megbeszéltük, hogy a legközelebbi fesztiválra együtt megyünk, ahol megtanítom hennázni. Most is látom magam előtt, ahogy óvatosan, félénken húzza a finom kis vonalakat, alig látszó kacskaringókat. Én meg csak biztatom: „Bátran húzzad, nincs szabály! Ha nem arra megy a vonal, amerre akarod, nem baj, akkor ott, kreatívan alakítod tovább a mintát!”

MA: egyedi és sikeres vállalkozó.

A „Csináld, amit szeretsz és a pénz követni fog” sorozat első vendége, Soós Krisztina. Vele készít a Nőtudat interjút, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy a „való világban” tényleg meg lehet-e élni abból a munkából, amit szeretünk, ami érdekel. 

Nőtudat kérdez, Kriszta válaszol

1. Mit csinálsz ma Kriszta, és milyen formában? Ki vagy Te?

Rendkívül sokszínű a munkám, mert kreativitásról, kereskedelemről, oktatásról és marketingről is szól egyszerre – mindegyiket szeretem csinálni. A CsillámVilág megalapítása óta vezetem a céget, melyben ma már négyen dolgozunk (hivatalosan, bejelentve), illetve a kisebb-nagyobb projekt munkákat kiszervezzük a megfelelő szakembereknek. A cég tevékenysége: minőségi és bőrbarát, csakis biztonságos forrásból beszerzett testfestékek eljuttatása a családokhoz, arcfestőkhöz, hennásokhoz, csillám tetoválással foglalkozókhoz, sminkesekhez. Ezekhez kapcsolódó oktatást is végzünk (workshopot tartunk), és versenyeket szervezünk a testfestőknek. Munkám nagy részét teszi ki a négy weboldal szerkesztésében történő közreműködés: csillamvilag.com, csillam.hu, hennalap.com, arcfestesmintak.hu

2. Mi volt az a momentum, vagy mérföldkő, amikor döntöttél, hogy ezzel fogsz foglalkozni, ez lesz a Te munkád?

Miután körülbelül 12 évig jártam a fesztiválokat, és hennáztam (a Te hatásodra is) illetve arc festettem a gyerekeket, felnőtteket, egyszer csak eljutottam egy külföldi rendezvényre, ahol rengeteg csodaszép és kitűnő minőségű terméket ismertem meg. Mind olyasmi volt, ami engem nagyon lázba hozott (pl. Illusion magazin – a világhíres magazin testfestőknek, csíkos festékek, testfestő sablonok, színes, pigment gazdag testfestékek…). Kicsivel korábban ismertem meg a csillámtetoválást is. Ezek közül egyik sem volt itthon kapható, vagy csak nehezen felkutatható helyeken.

Először csak vágyakoztam arra, hogy bárcsak itthon is minél többen használnánk ezeket a szép eredményt hozó termékeket. Én magamnak beszereztem őket, és láttam, hogy sokkal jobbak, mint a sminkboltokban, hobby boltokban beszerezhető termékek. Ahogy jártam a fesztiválokat, sok arcfestőt, hennafestőt láttam, akik gyenge minőségű festékekkel dolgoztak, és hiába voltak ügyesek, nem tudtak szép mintákat festeni azokkal a festékekkel. Azok, akik kipróbálták az újonnan beszerzett festékeimet, mind szerettek volna ugyanolyan terméket maguknak. Láttam tehát, hogy van kereslet itthon, de nincs azt kielégítő, elég jó kínálat. Nem volt olyan bolt, ami a fesztiválokra járó testfestőknek (arcfestő, hennafestő, csillámfestő) kínált volna jó minőségű, biztonságos termékeket jó áron.

Arra is vágytam, hogy betöltsem ezt az űrt, és ellássam őket mindennel, ami által szebben dolgozhatnak, jobban kereshetnek. Át akartam adni azt, amit az addigi 10 éves fesztiválozós munkáim alatt megtanultam, kipróbáltam. A módszereket is, a marketinget is, azt is, hogyan juthatnak be a legjobb rendezvényekre. Most ezeket tanítom.

Aztán megismertem valakit, aki bátorított arra, hogy valósítsam meg vágyaim. Azt mondta: ha az embernek van vágya, azt jó előbb-utóbb megvalósítani. Ezzel meggyőzött. 🙂

3. Mi az a szokatlan dolog, amit meg kellett tanulnod/meg kellett tenned ahhoz, hogy sikeres legyél?

Legyőzni a kishitűséget, és feladni a teljes munkaidős állásomat egy bizonytalan vállalkozásért. Tudtam, hogy komplex lesz a munka és kemény, mert mindent nekem kell majd csinálnom: a beszerzést, a webshop feltöltését digitálisan, a csomagok postázását, tanítást, ügyfélszolgálatot… ettől először kicsit féltem, de nagyobb volt bennem a vágy, mint a félelem. A célt láttam magam előtt, és ez elhomályosította a kételyeket. Olyasmit akartam csinálni, amivel javíthatok mások életén. Lehet, hogy csak egy vidám pillanatot jelent ez számukra, de lehet, hogy egy új szakmát is adok a kezükbe. Arra nem is gondoltam, hogy valamikor majd csak ebből fogok megélni. Ez a mellékhatása lett a dolognak. 🙂

4. Van-e olyan a mostani munkádban, amit utálsz, vagy legalábbis kevésbé szeretsz, de meg kell csinálni?

Legkevésbé azt szeretem, hogy nehezen találok (vagy adok) magamnak szabadidőt. Rengeteget tudok dolgozni, de élvezem :).

5. Hogyan tartod fenn a motivációd, az érdeklődésed, mi segít ebben?

Mivel ez is, mint, minden más szakma, egy folyamatosan változó, megújuló dolog, ezért az újonnan megjelenő termékek és trendek mind inspirálnak arra, hogy azokat megismerjem, és tovább adjam. Nagyon sokat jelentenek a vevőktől és tanulóktól érkező visszajelzések, kritikák is abban, hogy lendületet adjanak.

6. Hogy állsz a bizalom és a kockázat kérdésével a munkádban?

Alapvetően megbízom az emberekben, bár a jó pár csalódás, ahogy korosodom, óvatossá tett. Nem hiszek el mindent, amit olvasok, hallok. Szeretek utána nézni, és magam megbizonyosodni arról, amit állítanak. Így derült ki idén egy kereskedő által generált átverés, amely a mi vevőinket is érintette.

Mekkorát kockáztattam? Kb. 300.000 Ft-ért vásároltam a legelején csillámtetováláshoz alapanyagokat külföldről, csak ezzel a termékkel indult a webshop 5 éve. Később vettem be a kínálatba az arcfestékeket és a hennát is úgy, hogy a profitot mindig visszaforgattam. Így tudott növekedni a kínálat, most már kb. 900 termék van. Nagyon keveset veszek ki a cégből most is. Ami bejön, az elmegy a költségekre, meg az újabb “csodákra”. A legnépszerűbb termékek a csillámtetováláshoz való alapanyagok – ezt valahogy az elején éreztem, ezért kezdtem ezekkel, de rögtön visszaforgattam, ami bejött az eladásukból 🙂

7. Szerinted mi a legfontosabb titka annak, hogy te ebben a munkában, sikeres lettél?

Szeretek adni valami pluszt. Ha nem kérik, akkor is. Plusz információt odafigyelést… Ha van időm, el szoktam beszélgetni azokkal, akik betérnek hozzánk, hogy átvegyék az interneten leadott megrendelésüket. Főleg szakmai dolgokról, de ha összehaverkodunk, akkor minden egyébről is szó esik… Kétszer előfordult, hogy a vevő egy beszélgetés után ott rögtön elfelejtett fizetni, de persze később pótolta 🙂 A másik dolog a kitartás és a fókusz tartása a célon (nem pedig a „hogyan”-on). Ez talán az élet minden területén jó hozzáállás.

A szakértőség az egész folyamatában alakult ki, ahogy egyre többen kerestek meg kérdéseikkel e-mailben, telefonon. Ezután írtam néhány szakértői cikket is, hiszen nagyon fontosnak találom, hogy teljes körűen tájékoztassak mindenkit az általunk értékesített termékek minőségéről, biztonságosságáról, és esetleg a piacon olykor megtalálható „bóvlik” veszélyességéről. Hiszen a mi piacunkon is van ilyen is, olyan is. A mi fogyasztóinknak is meg kell tanulniuk választani tudni az olcsó és a kiváló minőség között. Ebben is segítséget nyújtok nekik.

8. Mi a különbség illetve az azonosság a két munka között? Régebben „csak” festettél, most meg egy egész céget kormányzol. Ha csak festesz, az nem akkora biznisz, mint hogy értékesíted a termékeket, plusz oktatsz is, és kézbe veszed az egésznek a gyeplőjét?

Ez pont fordítva van. Tudom, hogy hihetetlen, de most látom mindkét munkát: ezt is, amit most csinálok, meg a fesztiválos arcfestőset is – sokkal nagyobb pénz jön be (ami tisztán megmarad) a fesztiválos variációval, + sokkal kevesebb stresszel, munkával pénzbefektetéssel jár, mint ez, amit most csinálok. De én mégis a nehezebb utat választom, mert hosszú távon gondolkodom: felvállaltam itthon, úttörő vagyok abban, hogy népszerűsítsem az újdonságokat, és megtanítsam a csillámtetoválást (ez itthon nem volt ismert), meg minden mást, ami a lokális testfestéshez kapcsolódik.

Úttörőnek, újítónak lenni, a vevőinket szakértőként tanítani és segíteni nekik a helyes választásban, a mai napig motivál.

9. Elégedett vagy-e a munkáddal, vagy minek kell teljesülni ahhoz, hogy ezt kijelentsd?

Ha néha belegondolok abba, hogy hány emberre hatottunk már, remélhetőleg pozitívan, akkor igen, elégedett vagyok. És jó adni is, néha jótékonysági rendezvényeket is csinálunk. Most pl. ez a következő: rákos betegek fejére hennázunk.

Kép és cikk: http://hennalap.com/ujra-ratalal-rakos-nokre-szepseg-es-meltosag

Ha arra gondolok, hogy mikor lesz végre egy pár órám olvasni, vagy pár napom arra, hogy elmenjek nyaralni, akkor nem vagyok túl elégedett.

10. Mit üzensz azoknak, akik még az út elején tartanak, és most kezdik álmaik megvalósítását, ma akarnak belefogni a nagy vállalkozósdiba?

Legyen konkrét célod, és azon tartsd a figyelmed! Fejben dől el, igen, de cselekvés is kell. Olvasd el Maxwell Maltz Pszichokibernetika című könyvét (ne ijedj meg a címtől), jegyzeteld ki 2 oldalba, és cselekedj! Ne aggodalmaskodj, csak folyamatosan fókuszálj a pozitív célodra.

 

Köszönöm Kriszta az őszinte inspirációdat, remélem, többen tanulunk a TE példádból is. Szorgalmat, kitartást és lelkesedést mindenképpen. Kívánom, hogy még több mosolyt csalj az arcokra, Neked pedig férjen bele egy jó kis nyaralást is!

Megérdemled!

Te mit tanultál ebből, mi volt az érdekes, meglepő számodra? Írd le a véleményed, akár azt is, ha valamilyen szakmára vagy éppen kíváncsi, ebből lehet akár a másodvirágzásunk!;)

„Csináld, amit szeretsz – és a pénz követni fog!” – talált!

Folyt. köv.

Szeretettel kívánom Neked is!

Jakab Gyöngyi

Nőtudat – a szeretett munkádért

www.facebook.com/notudat

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!