A sikerkönyvekből és már a csapból is az folyik, hogy tűzz ki célokat, csak így lehetsz boldog… Tréningek tucatja épül a célkitűzés módszereire, hogyan tűzz ki jól célokat. Ezek szerint lehet rosszul is…
A minap találkoztam egy írással, miszerint nem kell célokat kitűznünk, mert azok csak frusztrálnak, bűntudatot keltenek bennünk… Hagyni kell, az univerzum majd megmondja, megsúgja vagy nélkülünk is teszi a dolgát.
Mivel ismersz már, tudod hogy a dolgoknak a gyakorlati oldalát fogom meg, most is így teszek. Szeretem az „arany középutat”: változtassunk, de ne görcsölve!

Ha nem tűzök ki célt, az nekem olyan, mintha egy pocsolyában ácsorognék. Ha nem tudom, hogyan kell jól kitűzni a célokat, akkor mi az esélye, hogy el fogom érni a változást, egyáltalán nem fölöslegesen dolgozom-e.

Miről ismerszik meg a jó és a rossz célkitűzés?

Jó a cél akkor, ha ismered a hozzá vezető utat, és még be is érsz… (de mikor?)… Tehát egyértelmű, hogy a céljaidhoz határidőket kell rendelned, (különben halogatás van, majd holnap…) aztán azokat lebontani kisebb részekre, ahogyan az elefántot is meg tudnád enni, ugye.

Rossz a cél, ha görcsölsz és nem változik semmi. „Semmit érő” az a célkitűzés is szerintem, ami általánosan fogalmaz, boldog akarok lenni, szeretném, ha sok pénzem lenne…

Ilyenkor közbeszól a változást beindító coach:

–    Mitől is érzed azt, hogy boldog vagy? Mesélj el egy ilyen napodat! Mit csinálsz ekkor? – mert nyilván, Te nem attól vagy boldog, mint én…
–    Mit tudsz tenni most, ennek érdekében?
–    Mennyi az a sok pénz? Miért van rá szükséged? Mikorra szeretnéd elérni? És mi az az első lépés szerinted, amit most meg tudnál tenni, ennek érdekében?

Célkitűzés ügyében nálam a 4+1 lépés jött be.

1.    CÉL MEGFOGALMAZÁS: egészséges akarok maradni, jó teherbírással és közérzettel. Ezért hajlandó vagyok változtatni valamit, az eddig megszokotton!
Mi az a bűvös első lépés?
2.    GONDOLKODÁS: Körbe „szimatolom” a témát. Mi az a mozgásforma, ami nekem „belefér”: konditerem, jóga, futás, úszás?
–    mennyit áldozok rá? – pénzben…
–    mennyi időt tudok csinálni magamnak?
–    helyileg, hol, mi van a közelben?
(Kis lemondás – nagyon szeretnék jógázni, de nincs elérhető közelségben, bár rajta vagyok az ügyön, de az indiaiak itt amiről most beszélnek, az majd egy év múlva válik valóra, ej ráérünk!:) Úgy hogy amit most  meg tudok tenni, az a kocogás egy közeli parkban. Több, mintha semmit nem változtatnék.)
Ez hogyan néz ki a gyakorlatban?
3.    CSELEKVÉS: Heti 3x kocogok – ingyen van, csak egy jó cipő szükséges, de ez se legyen akadály, ha nem fáj a lábad, kezdd el, és mondjuk határozz meg egy időt, amikor már megérdemled, hogy beruházz egy ideálisabba. (Járt már úgy ismerősöm, hogy jól bevásárolt, fölszerelkezett, aztán mégis elmaradt a rászokás, ezután meg elképzelheted, hogy mi következett… a jó öreg bűntudat és lelkiismeret furdalás egyéb nyalánkságokkal)
4.    CSEKKOLÁS: Fontos a saját magad ellenőrzése: egyszerű tudatosítás. Ha visszanézek a hetemre, és közben is tudjam, hogy ha csúsztatok is, de törekedjek betartani a heti 3-at!

VALAMI PLUSSZ: utánanézek a neten, mások hogy csinálják ezt, akár társulok egy oldalhoz: https://www.facebook.com/futasvelem?fref=ts , beszerzek először egy lépésszámlálót, később lehet ezt fokozni pulzus mérővel stb.
Mivel a rászokáson van a lényeg, (rászokás= életviteled átalakítása, beépítése a napodba, hetedbe…), kicsivel indítok,(4km, az kb. 4500 lépés nálam) bírnám, de nem növelem a dózist, mert holnap is meg kell csinálnom. Nem a távolság a nehéz, hanem, hogy otthon fölhúzd a futócipőt, tegnap esett, ma viharos a szél… Ja és a kocogás is inkább settenkedés egyenlőre.

Most egy bárki számára elérhető, egészen picike célról írtam, annál több akadályról, amik begáncsolhatnak, de ha felül tudsz kerekedni a pillanatnyi jólét – kényelmes karosszékből, már sokat teszel az egészségedért és nem utolsósorban az önbecsülésedért (mert eléred, amit akarsz!)

Próbáld ki! Mely élet területeden* (életterületekről még, gördíts az oldal aljára) akarod a változást, hol van szükséged a jó célkitűzésre? Ha most leírod ide, együtt többre mehetünk! Tegyél Te is magadért!

Változtass, görcsölés nélkül!

J. Gyöngyi
sikeres ujrakezdés coach

*Élet területek:
1. munka-hivatás
2. anyagiak
3. párkapcsolat,
4. személyiségfejlődés, tanulás
5. egészség,
6. család, barátok
Szabadon átrendezheted, a munkához kapcsolhatod az anyagi kérdést, vagy fölvehetsz még új területeket pl: hobby/töltődés vagy környezet/természet stb.
Még részletesebben, itt a coaching honlapon: http://www.lemma-coaching.hu/konyvtar/hirlevel-cikkek/az-elet-kereke

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!