•     Mihez kezdj, ha a negatív gondolatok eluralják a fejedet?
  •     Hogyan tudod magadat megvédeni ezektől a destruktívoktól?
  •     És hogyan legyen még több erőd, hogy végigcsináld azt, ami számodra értékes?

Dr. Russ Harris (ausztrál orvos, terapeuta és előadó): Boldogságcsapda könyvében választ kapunk ezekre a kérdésekre, még pedig egy uj önismereti módszer segítségével, az ACT (Acceptance and Commitment Therapy, azaz Elfogadás- és Elkötelezettségterápia) arról szól, hogyan teremtsünk magunknak jobb életet.
Nézzük meg egy hétköznapi példán, hogy mit tehetünk önmagunk védelméért, ha jön a negatív bírálat?
Ha pl. a fejedben a hang azt mondja, hogy: ”ne kínozd már magad, erre neked ugy sem jut időd, hiszen az eddigivel sem bírsz”…
Ez elsőre akár rosszul is eshet neked, mert Te igazán igyekszel, ill. igyekeznél, de ez a hang leállít…

Mit tegyél?

Te csak engedj teret ennek a gondolatnak, ahogy jött, majd el is megy… Nem fog sok vizet zavarni, ha nem küzdesz ellene.
Vissza is lehet kérdezni, mintegy párbeszédet indítasz magaddal:
„tényleg? És ha csak tegyük föl, napi egy órát foglalkoznék vele? az még kiszorítható… mondjuk vállalom, hogy este tíz helyett tizenegykor oltom le a lámpát”…
És már tovább is mentem, mert nemcsak megkérdőjeleztem a hang igazát, de mivel NEM szenteltem neki energiát, lecsökkentettem a hatását. Így nem tud akkora akadályt képezni, mint egyébként. Folytathatom, amit épp kitaláltam…
Heuréka!
Ennyi!
Összegezve, 6 alapelvet tartalmaz a módszer:
1.    Hatástalanítás v. elterelés: Viszonyulj másképp a gondolataidhoz, így kivonhatod magad a hatásuk alól, s máris nem olyan fájdalmasak, nem riasztanak.
2.    Kiterjesztés v. engedés: Adj helyet a kellemetlen érzéseknek és gondolatoknak magadban ahelyett, hogy magadba fojtanád, vagy vadul küzdenél a kiírtásukkal.
3.    Kapcsolódás: Teljes mértékben éld meg a pillanatot. Koncentrálj arra, ami ott és akkor történik. Arra figyelj, amit az adott percben épp  teszel vagy tapasztalsz.
4.    A szemlélő én: A tudat nagyon fontos eleme, amit a közelmúltig a nyugati pszichológia figyelmen kívül hagyott. Vagyis adj magadnak időt.
5.    Értékek: Annak tisztázása, hogy mit tekintesz értéknek és az értékek tudatos felvállalása jelentős lépés a teljes élet felé vezető úton. Értékeid azt tükrözik, hogy szíved mélyén mit érzel fontosnak, milyen ember akarsz lenni.
6.    Elkötelezett tettek: Gazdag, teljes élet csak a tettek révén érhető el. Csak az értékeid által vezérelt, motivált tettek vezetnek eredményhez.

A titok nyitja, hogy egyáltalán ne küzdjünk az érzéseink, gondolataink ellen és ne is azonosuljunk azokkal, de még csak az elkerülésükre se pocsékoljuk az erőinket:
– fogadjuk el,
– nyugtázzuk őket,
– majd később – ha objektívebben látunk, cselekedjünk az értékeink szerint.
Szóval, ha a gondolatod nem támogatja, amibe belefogtál, ne törődj vele, sőt dobd ki a kukába, mert ezek olyanok ám, hogy jönnek-mennek!:)
Így most már az idődet és energiádat is arra tudod inkább fordítani, amit meg szeretnél csinálni!
Hajrá!
Legközelebb az énvédő mechanizmusokat is górcső alá vesszük. A hétköznapi jelenségek lélektani magyarázatainak ismerete,  a boldogabb élet felé tartásunk mérföldkövei.

Szeretettel a befogadó személyiségedért!
J. Gyöngyi
sikeres ujrakezdés coach

Pin It on Pinterest

Share This

Keresed az álommunkádat?

 
 
Ez az ingyenes álom-munka csomag segít az elindulásban.
 
 
Váltani szeretnél? Vagy épp folytatni? Már nem akarsz mindent és minden áron elvállalni? Végre a saját életfeladatodat akarod?
 
A Hivatás-kerékkel tiszta képet kapsz. Csekkold le a 8 pontból, mid van már meg? A saját álmodból és egy vérbeli, újrakezdő nő videójából inspirálódj! 

 

Név: *
Email: *

You have Successfully Subscribed!